"Ауыл шаруашылығы және биоресурстар" кафедрасы

5

«Әр адам құрметке лайық. Басқаны сыйласаң сені де сыйлайды»
«Әрбір жұмысты адал істеу керек,сонда ғана сені шығармашылық табыс пен жетістіктер күтеді»
«Өмір бұл шексіз білім, біліміңізді
әрі қарай –згелерге таратыңыз»

 







Оспанова Айнагуль Кенжешовна
Кафедра меңгерушісі, биол.ғ.к.
Телефоны: 67-30-52 (ішкі 247, 221)
Мекен-жайы. Павлодар қ, Ломов көш. 45, корпус №1, кабинет №207, 208
Электронды поштасы:  Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

  • Туған күні мен жері: Шығыс-Қазақстан облысы, Семей қ., Абай ауданы, Ақбұлақ ауылында 03.08.1974 жылы дүниеге келді.
  • Бітірген ЖОО: С.Торайгыров ат.Павлодар мемлекеттік университеті (1996 жыл)
  • Мамандығы: биология және химия мұғалімі
  • Қызметі:

  • 1991-1996 ж.ж– С.Торайғыров ат. Павлодар мемлекеттік университеті «Биология және химия» мамандығы бойынша;
  • 1996-1999 ж.ж- Ақсан орта мектебінде биология және химия мұғалімі;
  • 2002-2005 ж.ж. – С.Торайғыров ат. Павлодар мемлекеттік университеті 03.00.05- Ботаника мамандығы бойынша аспирант;
  • 2006-2011 ж.ж. – Генетика және биотехнология кафедрасының аға оқытушысы;
  • 2010 ж.- Биология және экология кафеддрасының доценті.
  • 2014 жылдан С.Торайғыров ат. ПМУ профессоры.
  • 2017 жылдан Инновациялық Еуразия университетінің профессоры.
  • Публикациялары:

  • Публикация жалпы саны: 100, соның ішінде 15 оқулық құралдары, 8 электронды оқулықтар, 2 ҚР БҒМ оқулығы, 1 монография.
  • Ғылыми-педагогикалық кадрлар дайындау: 216 студенттер, 5 магистранттар.
  • Еңбек өтілімі: 20 жыл.
  • Қызметі: 2013 жылдан ҚР БҒМ-мен аттестация мен аккредитацияларға қатысу.
  • Негізгі ғылыми еңбектері:

  1. А. К. Оспанова. Павлодар облысының ірі өндіріс қалаларындағы ағаш және бұта өсімдіктерінің ауру қоздырғыш саңырауқұлақтары. Монография. – Павлодар : Кереку, 2014. – 120 б.
  2. А. К. Оспанова, Т. С. Жанпейсова. Саңырауқұлақтың экологиясыа Septoria. Sacc. Лебяжі ауданында / Материалдар V Халықаралық ғылыми-практикалық конференция, Омбы. 24 сәуір 2014ж. –С. 84-87.
  3. А. К. Оспанова, А. К. Шарипова. Agents of fungal diseases black poplar (Populus nigra L.) growing in major industrial cities of Pavlodar region / The First International Conference on Bology and Medical Sciences, Austria. 22 May 2014. – Р. 39-42.
  4. А. К. Оспанова, А. К. Шарипова, Л. Е. Ануарова., А. Б. Калиева. Powdery mildews mushrooms negundo maple (Acer negundo L.) growing in major industrial cities of Ekibastuz region / 7 Conference "Applied Sciences and technologies in the United States and Europe: common challenges and scientific findings", New York, USA. June 25, 2014. – P.3-5.
  5. А. К. Оспанова, Т. С. Жанпейсова, Л. Е. Ануарова. РHOMA SАСС. туысы түрлерінің даму циклы // Шәкерім атындағы СМУ хабаршысы, 2014. – №3. – Б.158-161.
  6. А. К. Оспанова, А. К. Шарипова, А. Б. Калиева, И. Е.Секенов. Павлодар қаласының көшелерінде отырғызылған далалық шырмауықтың (Convolvulus arvense L.) ауруын тудыратын ақұнтақ саңырауқұлақтар // Вестник ЕНУ им Гумилева, серия биологическая. –Астана, 2015. –№ 4, – С. 233-235.
  7. А. Ospanova, A. Kaliyeva, L. Anuarova, A. Bazargaliyeva, G. Yernazarovа., A. Ramazanova, I. Sekenov. Mildew of oleaster (Elaeagnus oxycarpa Schlecht.) registered in large industrial cities (Pavlodar, Aksu , Ekibastuz ) of the Pavlodar region // Saudi Journal of Biological Sciences. ISSN: 1319-562X. (2016). Импак-фактор 2.567.
  8. А. Ospanova, L. Anuarova, A. Spanbayev, B. Gabdulkhayeva, B. Zhumabekova, G. Darzhuman, Z. Tulegenova, S. Kabieva, K. Bairmurat. «Fungal pathogens of shrubs in industrial cities» // Journal of Plant Diseases and Protection. 11 May 2017. – P.1-6. https:// doi.org/10.1007/s41348-017-0094-8. Print ISSN 1861-3829. Online ISSN 1861-3837. Springer Berlin Heidelberg. Импакт-фактор журнала по Thomson Reuters 0.477.

Инновациялық Еуразиялық университеті қарқынды дамып келе жатқан әртүрлі мамандықтар бойынша Шығыс және Солтүстік Қазақстанның жетекші университеттерінің бірі. Біздің өңірде қажетті жаңа және келешегі бар мамандықтарды ашу бойынша жүйелі жұмыс жүргізілуде. Мұның мысалы тамақ өнеркәсібі үшін мамандықтардың ашылуы.

Қазіргі уақытта қолданыстағы мамандықтардан басқа («Азық-түлік және арнайы мақсаттағы өнімдер технологиясы», «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы») 2003 жылдан бастап «Биотехнология» және «Стандарттау, метрология және сертификаттау» ашылды. Бұл 2003 жылдың тамызында «Қолданбалы биотехнология» мамандандырылған бөлімшесін құруға мүмкіндік берді.

Кафедрада оқу процесіне жоғары білікті оқытушылар тартылды. Олардың ішінде ғылым докторлары мен ғылым кандидаттары, профессорлар мен доценттер, магистранттар мен оқытушылар бар.
Кафедраның жетекшісі техн.ғылым.канд. проф. Омаров Марат Сейтахметович.

Облыста және республикада бакалавриат, магистратура және аспирантура мамандықтары бойынша жаңа мамандықтардың ашылуы, кафедраның студенттік органға қатысты динамикалық дамуы, жеткілікті сапалы және сандық профессор-оқытушылар құрамы осы кафедраның базасында жаңа «Агробизнес және экология» кафедрасын құруға мүмкіндік берді.
2006 жылдан бастап кафедра оқытушылары магистрлік және кандидаттық диссертацияларды қорғады. 2007 жылдың маусым айында кандидаттық диссертация қорғалды: Красноперова Елена Францевна, Омарова Карина Маратовна және Прощенко Елена Валерьевна.

Тұрақты мамандандырылған бөлмелер мен зертханалар бар. Көрнекі құралдар (плакаттар, модельдер, мокеттер), оқулықтар, зертханалық шыны ыдыстар, химиялық заттар және т.б. өз бетімен және демеушілермен құрастырылады және жиналады.

Әрине, бұл мамандықтар біздің облыста ғана емес, республиканың кез-келген аймағында да сұранысқа ие. Аймақтағы азық-түлік кәсіпорындарының жағдайына талдау жас ұрпақтың жас мамандарының (инженер-механиктер мен инженерлердің) жетіспеушілігі анықталды.

Олардың кейбіреулері үшін тек қана Қазақстанның 5 жоғары оқу орындарында оқыту жүргізіледі.

Кафедраның жетекші ғалымдары университетте де, басқа да ұйымдарда кандидаттық және докторлық диссертацияларды қорғау бойынша бірлескен кеңестердің мүшелері болып табылады: вет.ғыл.докт., проф. Мустафин А.О., техн.ғыл.докт., проф. Камербаев А.Ю., техн.ғыл.докт., проф. Гаврилова Н.Б., вет.ғыл.докт., проф. Никитин Е.Б.

Оқу барысында кафедраның профессорлары мен доценттерінің жетекшілігімен студенттер жаңа тамақ өнімдерін өндіру проблемаларын шешуге мүмкіндік беретін бірқатар пәндерді оқып үйренеді; өнімдер мен дәрілердің жаңа түрлерінің технологиялары; өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығы өнімдерін өңдеудің жоғары технологиясын қамтамасыз ету; технологиялық үдерістерді жетілдіру, өндірілген өнім үшін стандарттарды және ғылыми-техникалық құжаттарды әзірлеу; өнім сапасын басқару және бақылау саласындағы сараптама, сертификаттауға тікелей қатысы бар және тағы басқалар.

Таңдалған мамандығын түсінудің алғашқы қадамдарында оқушылар өнертапқыштық қызметпен айналысуға кафедра ғалымдары жүргізген ғылыми жобаларға қатыса алады. Жүргізілген жұмыстың нәтижелері курстық және дипломдық жобалар мен құжаттарда жас маманның болашақ кәсіптік қызмет саласындағы мәселелерді шығармашылық шешуге практикалық қатысуға дайындығын көрсетіп отырады.

Кафедра үш жыл бойы кафедра оқытушыларының сапалы құрамы бойынша студенттердің сапалы және сандық контингенті бойынша ғылыми қызметтің негізінде бірінші орынды иеленіп, лайықты лидер болып табылады.
2006 жылғы конкурстың қорытындысы бойынша профессор Никитин Е.Б. аға оқытушы Омарова К.М. мемлекеттік стипендия тағайындауымен ҚР БҒМ мемлекеттік стипендиялары мен жүлделері үшін республикалық конкурстың жеңімпаздары.

Кафедраның дербес компьютермен жабдықталуына байланысты оқулықтар мен оқу құралдарын жазу бойынша мақсатты жұмыс жүргізілуде. Бұл оқулықтарды зертханалық және практикалық сабақтарға арналған оқу-әдістемелік әзірлемелер негізінде құру жоспарлануда. Соңғы үш жылда кафедра оқытушылары мемлекеттік және орыс тілдерінде 30-дан астам оқулықтар мен оқу құралдарын шығарды.

Кафедра ұжымы кейіннен өндіріске енгізу арқылы ғылыми жобаларды әзірлеуге белсенді қатысады. Павлодар облысы Кәсіпкерлік және өнеркәсіп басқармасы мен ИнЕУ арасында («ЗП» №125 2006 ж. 31 қазанында) арасында жарияланған үздік инновациялық жоба бойынша аймақтық байқауда кафедра бірінші орынды иеленді.

Халықаралық қызметті белсенді түрде жүргізуде. Университетіміздің 15 жылдық мерейтойына арналған іс-шаралар аясында 4-5 мамырда біздің университетке Болгариядан келген қонақтар келді: cand. биологиялық. Профессор, Пловдивтегі тамақ университеті (Болгария) Мария Стефанова, «Genesis Kazakhstan» компаниясының өкілі Петков Дайан және Дюсембаева Сауле Қазезовна - «Сүт» АО Басқарма Төрағасының орынбасары (Павлодар қаласы). «Қолданбалы биотехнология» кафедрасының және «Биотехнология» мамандығының аға оқытушыларымен кездесулер өткізілді.

Болгариядан келген қонақтар «Genesis Kazakhstan» фирмасы мен Қазақстанның жетекші азық-түлік кәсіпорындары, атап айтқанда, Павлодар облысының кәсіпорындары: «Сүт» АҚ және «Роса» АҚ арасындағы тығыз ынтымақтастық туралы айтып берді; әрі қарайғы ынтымақтастық перспективалары туралы; Павлодар қаласының көрсетілген кәсіпорындарында жаңа буын өнімдерін дамытуға байланысты бірлескен ғылыми жұмыстар туралы; оның авторлары болып табылатын «болгар таяқшасы» негізінде әр түрлі стартерлерді қолданатын сүт өнімдерін өндіру саласындағы жетістіктері туралы. Мария Стефанованың «Сүт технологиясы» болгар тіліндегі монографиясы ерекше қызығушылық танытты.

Даян Петров тыңдаушыларына Genesis Kazakhstan фирмасының қызметі туралы тыңдаушыларға кешенді ақпарат берді. Әр түрлі концентраттарды, эмульсияларды, стартерлерді, қант алмастырғыштарды және т.б. өндірудің заманауи әдістері туралы ақпарат болашақ биотехнологтар үшін ақпараттандыру болды.

Дюсембаева С.К. қонақтары мен қатысушыларына, атап айтқанда, «Сүт» АҚ қызметі туралы сұрақтар қойылды. Студенттер жақын арада сүт өнімдеріне жаңа жетістіктер мен әзірлемелер туралы білді; өнім сапасын жақсартудың жаңа жолдарын табу туралы. AO Sut университетпен бірнеше жыл бойы тығыз жұмыс істеп, студенттерді қызықты және қызықты экскурсиялармен қамтамасыз етті. «Қолданбалы биотехнология» кафедрасының бітірушілері С. Шнайдер, В. Соломатина және Махашева Г. осы ірі кәсіпорында жұмыс істеген жақсы пікірлерін естідік. Студенттер мен мұғалімдер қойған көптеген сұрақтардың ішінде біздің қонақтарымыз практикалық тәжірибе, Болгариядағы білімі мен біліктілігін арттыру мәселелеріне назар аудару болды.

Университеттің бірінші проректорымен кездесу барысында техн.ғыл.докторы,профессор, Камербаев А.Ю. Пловдив қ. университеті мен біздің университет арасындағы өзара тиімді ынтымақтастықтың жолдары талқыланды, оның ішінде Болгария мен Қазақстан Республикасының жоғары оқу орындарында студенттерге арналған тәжірибелер, аспирантура және докторантура және т.б.

2006 жылдың қазанында және 2007 жылдың қарашасында студенттермен алмасу шеңберінде доктор Аксель Пельс (Нойбранденбург қ., Германия) «Тамақ өнімдерінің технологиясы» және «Биотехнология» мамандықтары бойынша құжаттарды дайындау бойынша университетке барды. Келіссөздер барысында Германиядағы біздің студенттерді оқытуға байланысты көптеген мәселелер мен проблемалар талқыланды және екі мемлекеттің мемлекеттік дипломдарын алып, университетіміздегі неміс студенттері қатысты.

афедраның оқытушыларының жоғары біліктілігі, Мәскеу, Санкт-Петербург, Кемерово және Ресейдің басқа да ғылыми орталықтарындағы жоғары оқу орнынан кейінгі және докторантурада білім алып, олардың мол тәжірибесі, инновацияларға деген ұмтылысы, жаңа формалар мен оқыту әдістерін іздеу бізге оқу процесін әртараптандыруға, оны қызықты әрі жемісті етуге мүмкіндік береді.

Кафедраның мамандықтары бойынша бакалаврлардың тиісті біліктілігі мемлекеттік дипломдармен марапатталады.

Ғылыми зерттеулерге бейімділігін көрсеткен ең дарынды түлектер магистратурада қосымша білім алуды жалғастыра алады, содан кейін тиісті ғылыми саладағы аспирантурада.

Осы мамандықтар бойынша университетті бітірген түлектер тәуелсіз инженерлік, ғылыми-зерттеу, басқару және ұйымдастыру жұмыстарына қабілетті жалпылама болып саналады.

2012 жылдан 2018 жылға дейін, кафедраның меңгерушісіветеренар ғылымының докторы, профессор Проскурина Людмила Ивановна болды.

2018 жылдың 1 маусымынан, «Химия және биологиялық технологиялар» кафедрасы «Қолданбалы биотехнология» кафедрасына атын өзгертті, ал 2018 жылдың 1 қыркүйегінен «Қолданбалы технологиялар» кафедрасының меңгеруші биологиялық ғылымның кандидаты, профессор Оспанова Айнагуль Кенжешовна болды.

Қазіргі кезде жалпы студенттер контингенті 300-ден астам адамнан құралады.

Кафедра келесі бағыттар бойынша бакалаврларды дайындайды:

Дипломдалған мамандықтарды мына мамандықтар бойынша:

Магистрлік бағдарлама бойынша магистрлерді:

Ғылыми мамандықтар бойынша докторанттар мен ізденушілерді:

5В072700 «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы»

  • Органикалық химия (ағылшын тілінде)
  • Еңбекті қорғау (қазақ тілінде)
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарында еңбекті қорғау (қазақ тілінде)
  • Микробиология
  • Микробиология және вирусология
  • Азық-түлік химиясы
  • Гендік инженерия негіздерімен молекулалық биология
  • Биохимия
  • Тамақ өнеркәсібіндегі пробиотиктер және пребиотиктер
  • Тамақтану физиологиясы
  • Адам физиологиясы
  • Азық-түлік және тағамдық қоспалар
  • Тамақ өнеркәсібіндегі нутрицестикалық заттар
  • Тамақ өнімдерінің шикізатының және тағам өнімдерінің сапасын бақылау және қауіпсіздігі
  • Шикізат пен сүт өнімдерінің сапасын бақылау және қауіпсіздік
  • Ет және дайын өнімдердің ветеринариялық-санитариялық қауіпсіздігі
  • Биотехнологиялық өндірістердің санитария және гигиенасы
  • Ет және ет өнімдерін сату және сараптау
  • Сүт және сүт өнімдерін сату және сараптау
  • Ет қайта өңдеуші кәсіпорынның өндірістік процесін ұйымдастыру
  • Азық-түлік биотехнологиясында жабдық
  • Өнеркәсіптік биотехнология
  • Биотехнология негіздері
  • Процесстер және құрылғылар
  • Азық-түлік өңдеу жабдығы
  • Тамақ өнімдерінің жалпы технологиясы
  • Азықтарды сақтау технологиясы
  • Азық-түлік концентраттарын сақтау технологиясы
  • Сүт және сүт технологиясы
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау
  • Балалардың сүт өнімдерін өндіру технологиясы
  • Консервілерді өндіру технологиясы
  • Шұжықтар мен жартылай фабрикаттарды шығару технологиясы мен жабдықтары
  • Сүт өндірісін жабдықтау
  • Шикізат пен ет тағамдарының техникасын кешенді пайдалану
  • Экологиялық биотехнология
  • Ет өңдеу технологиясы және ет өнімдерін өндіру
  • Азық-түлік және биосистемалық қауіпсіздік
  • Ұлттық және шетелдік ет өнімдерінің технологиясының теориялық негіздері
  • Сары май өндіру технологиясы
  • Ет өндіру технологиясы
  • Өнімдер мен оларды стандарттау
  • Сыраны өндіру технологиясы
  • Азық-түлік өндірісі кәсіпорындарын жобалау
  • Сүт өндірісін ұйымдастыру
  • Азық-түлік өнімдерінің теориялық негіздері
  • Биохимиялық зеттеулердің әдісі (ағылшын тілінде)

5В080200 «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы»

  • Биохимия
  • Ботаника
  • Өсімдіктердің систематикасы
  • Зертханалық іс
  • Азық-түлік биотехнологиясын жабдықтау
  • Ветеринария негіздері
  • Малдардың морфологиясы
  • Мал анатомиясы
  • Микробиология
  • Микробиология және вирусология
  • Мал физиологиясы мен биохимиясы
  • Мал анатомиясы мен физиологиясы
  • Генетика
  • Биотехнологияның нысаны
  • Биоинженерия
  • Санитарлы микробиология мен вирусология
  • Гендік инженерия негіздерімен молекулалық биология
  • Биохимиялық зерттеулер әдістері
  • Өндірісті технохимиялық бақылау
  • Мал шаруашылығын жобалау негіздерімен Зоогигиена
  • Ауыл шаруашылық жануарларын тамақтандыру
  • Ауыл шаруашылық жануарларын өсіру және іріктеу
  • Ветеринарлық гигиена және санитария (қазақ тілінде)
  • Мал шаруашылығының шикізатына тауар және маркетинг жүргізу
  • Жануарлардың патологиясы
  • Ішкі жануарлардың инвазиялық аурулары
  • Мал шаруашылығының технологиясы
  • Жануарлар биотехнологиясы
  • Мал шаруашлығы өнімдерн ветеринарлы – санитарлық сараптау
  • Мал санитариясы мен гигиенасы
  • Жылқы шаруашылығы, сүт өндіру технологиясы және жылқы еті
  • Құс өндірісі, құс өндіру технологиясы
  • Ауылшаруашылық жануарларынан алынған отандық тұқымдардың генофонды
  • Мал шаруашылығын басқару
  • Жемшөп өндірісі
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін, балық шаруашылығын, ара шаруашылығын және құс шаруашылығын ветеринарлық-санитарлық
  • Дезинфекция технологиясы, дезинсекция мен дератизация
  • Дезинфекциялық жағдай
  • Мал шаруашылығы, сүт және ет өндіру технологиясы
  • Ауыл шаруашылық өндірісінің технологиясы
  • Еңбекті қорғау
  • Шошқа өсіру, шошқа етін өндіру технологиясы
  • Ет және сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитария және ветеринариялық сараптамасы
  • Қой өсіру, жүн, қой және алоэ өндірісі технологиясы
  • Жануарлардан шыққан шикізатты бастапқы қайта өңдеу технологиясы
  • 5В120200 «Ветеринарлық санитария»
  • Жануарлар морфологиясы
  • Биотехнология объектілері
  • Биотехнология негіздері
  • Биохимиялық зерттеулердің әдісі
  • Технохимиялық өндірісті басқару
  • Ветеринарлық гигиена және санитария (қазақ тілінде).
  • Жануарлардың физиологиясы мен биохимиясы
  • Ветеринарлық микробиология және вирусология
  • Генетика
  • Биометриямен генетика
  • Биохимия
  • Биофизика
  • Жануарлардың патологиясы
  • Фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау
  • мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитарлық сараптау
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринарлы – санитарлық сараптамасы
  • Алғашқы ветеринарлық көмек
  • Клиникалық және қолданбалы диагностика
  • Ветеринарлық радиобиология
  • Мал шаруашылығының технологиясы
  • Биожүйелердің сапасын бақылаудың физика-химиялық әдістері
  • Жануарлар биотехнологиясы
  • Ұялы биотехнология
  • Ветеринарлық медицина негіздері
  • Экзотикалық малдар мен құстардың аурулары
  • Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру
  • Экзотикалық жануарлар мен құстарды азықтандыру және күту
  • Ауыл шаруашылық жануарларын өсіру
  • Кішкентай үй жануарларын өсіру
  • Мал шаруашылығын жобалау негіздерімен Зоогигиена
  • Ауыл шаруашылық өндірісінің технологиясы
  • Еңбекті қорғау
  • Азық-түлік қауіпсіздігі
  • Дезинфекция, дезинсекция және дезинфекция технологиясы
  • Дезинфекция жағдайы
  • Санитарлық микробиология және вирусология
  • Нендік инженерия негіздерімен молекулярлық биология
  • Хирургия
  • Ветеринарлы травматология
  • Шекарада және көлікте ветеринарлы-санитарлық бақылау
  • Өсімдік, балық, ара шаруашылығы және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринарлы-санитарлық сараптамасы
  • Ветеринарлық санитарлық паразитология
  • Эпизоотология және жұқпалы жануарлар аурулары
  • Ветеринарлық медицинадағы менеджмент
  • Ет және сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитария және ветеринариялық сараптамасы
  • Ветеринарлық иммунология
  • Иммунологиялық зерттеулер әдістері

5В011300 «Биология»

  • Өсімдіктердің физиологиясы
  • Өсімдіктердің биохимиясы
  • Генетика
  • Биометрия негіздері
  • Эволюциялық оқыту
  • Антропогенез
  • Биохимия
  • Популяция экологиясы
  • Микробиология және вирусология
  • Микробиология
  • Адаптацияның әлеуметтік-биологиялық негіздері
  • Малдардың салыстырмалы экологиясы
  • Өсімдік, жануарлар мен микроорганизмдердің биокөптүрлілігі
  • Биологиялық әртүрлілікті сақтау мәселелері
  • Биологияға кіріспе
  • Биологияны оқыту әдістемесі
  • Физико-химиялық талдау әдістері
  • Топырақ биологиясы
  • Биохимиялық зерттеулер әдістері
  • Биоәртүрлілікті сақтау экономикасы
  • Паразитология
  • Биологиялық экология
  • Радиобиология
  • Биотехнология объектілері
  • Экологиялық білім мен дүниетаным
  • Жануарлар морфологиясы
  • Қазақстанның биоэкологиясы
  • Жануар физиологиясы мен биохимиясы
  • Өсірілген өсімдіктер мен жануарлардың стратегиясы
  • Жануарлар биотехнологиясы
  • Эпидемиология және инфекция негіздері
  • Дезинфекция, дезинсекция және дезинфекция технологиясы

5В060700 «Биология»

  • Зоология
  • Ботаника
  • Биохимия
  • Биофизика
  • Генетика
  • Биометрия негіздері
  • Өсімдіктің физиологиясы
  • Өсімдіктің биохимиясы
  • Цитология мен гистология
  • Эмбриология негіздері
  • Адам анатомиясы мен морфологиясы
  • Организмдердің дамуы мен көбеюі
  • Санитария мен гиенаның негіздері
  • Кәсіпорындарда санитария мен гигиена
  • Биоинженерия (қазақ тілінде)
  • Биоинформатика (қазақ тілінде)
  • Иммунология (ағылшын тілінде)
  • Эпидемиология және жұқпалы аурулардың негіздері (ағылшын тілінде)
  • Омыртқалы экологиясы (ағылшын тілінде)
  • Салыстырмалы жануарлар экологиясы (ағылшын тілінде)
  • Өсімдіктердің, жануарлардың және микроорганизмдердің биоалуантүрлілігі
  • Жануардың систематикасы
  • Эволюциялық оқыту
  • Антропогенез
  • Микробиология
  • Клетканың биологиясы
  • Жануардың физиологиясы мен биохимиясы
  • Өсімдіктердің физиологиясы мен биохимиясы
  • Клеткалық биология
  • Биологиядағы ғылыми зерттеулерді жобалау негіздері (қазақ тілінде)
  • Авторлық және патенттік құқық негіздері (қазақ тілінде)
  • Биологияны оқыту әдістемесі
  • Биологиядағы инновациялық технологиялар
  • Биогеография (ағылшын тілінде)
  • Қоршаған ортаны басқару негіздері (ағылшын тілінде)
  • Бейімделудің әлеуметтік-биологиялық негіздері (қазақ тілінде)
  • Бейімделудің психофизиологиялық негіздері (қазақ тілінде)
  • Дезинфекция, дезинсекция және дезинфекция технологиясы
  • Наноззоология
  • Бизнес негіздері (ағылшын тілінде)
  • Бизнес жобаларын басқару (ағылшын тілінде)
  • Еңбекті қорғау (қазақ тілінде)
  • Өндірістік тәуекелдерді бағалау (қазақ тілінде)

 


5В070100 "Биотехнология"

  • Еңбекті қорғау (қазақ тілінде)
  • Ет өнеркәсібіндегі кәсіпорындарда еңбекті қорғау (қазақ тілінде)
  • Биотехнология объектілері
  • Микробиология
  • Микробиология және вирусология
  • Жануарлар морфологиясы
  • Жануарлардың физиологиясы мен биохимиясы
  • Биохимия
  • Тамақтану физиологиясы
  • Адам физиологиясы
  • Азық-түлік химиясы
  • Гендік инженерия негіздерімен молекулалық биология
  • Азық-түлік және тағамдық қоспалар
  • Тамақ өнеркәсібіндегі пробиотиктер және пребиотики
  • Биохимиялық зерттеулер әдістері
  • Технохимиялық өндірісті басқару
  • Ет және ет өнімдерін сату және сараптау
  • Сүт және сүт өнімдерін сату және сараптау
  • Ет және дайын өнімдердің ветеринариялық-санитариялық қауіпсіздігі
  • Биотехнологиялық өндірістердің санитария және гигиенасы
  • Тамақ өнімдерінің шикізатының және тағам өнімдерінің сапасын бақылау және қауіпсіздігі
  • Шикізат пен сүт өнімдерінің сапасын бақылау және қауіпсіздік
  • Азықтарды сақтау технологиясы
  • Азық-түлік концентраттарын сақтау технологиясы
  • Процестер және құрылғылар
  • Азық-түлік өңдеу жабдығы
  • Ет қайта өңдеуші кәсіпорынның өндірістік процесін ұйымдастыру
  • Азық-түлік биотехнологиясында жабдық
  • Азық-түлік өндірісі кәсіпорындарын жобалау
  • Сүт өндірісін ұйымдастыру
  • Биотехнология негіздері
  • Өнеркәсіптік биотехнология
  • Шұжықтар мен жартылай фабрикаттарды шығару технологиясы мен жабдықтары
  • Сүт техникасы
  • Ет өңдеу технологиясы және ет өнімдерін өндіру
  • Азық-түлік және биосистемалық қауіпсіздік
  • Шикізат пен ет тағамдарының техникасын кешенді пайдалану
  • Тұтас сүт өнімдері және сүт протеин концентратының технологиясы
  • Тамақ өнімдерінің жалпы технологиясы
  • Санитария және тамақ гигиенасы
  • Ұлттық және шетелдік ет өнімдерінің технологиясының теориялық негіздері
  • Сары май өндіру технологиясы
  • Ет өндіру технологиясы
  • Өнімдер мен оларды стандарттау
  • Сыраны өндіру технологиясы
  • Сүт және сүт технологиясы
  • Консервіленген және өндірісте стандарттау негіздері
  • Тағамдық концентраттар
  • Балалардың сүт өнімдерін өндіру технологиясы
  • Балалар мен диеталық консервілерді өндіру технологиясы

 

6М060700 «Биология»

  • Биологиядағы зерттеу әдіснамасы
  • Жасушалық биология
  • Қазақстанның биоәртүрлілігін қорғау
  • Биогеография
  • Қоршаған орта және биоалуантүрлілікті сақтау
  • Эволюциялық биология
  • Дененің ішкі ортасын биоритмикалық жаңарту
  • Биологиялық шикізатты ұтымды пайдаланудың жаңа технологиялары
  • Экологиялық паразитология
  • Қолданбалы экология
  • Қоршаған орта және биоалуантүрлілікті сақтау
  • Экологияда ғылыми зерттеулер әдісі
  • Биологиялық шикізатты ұтымды пайдаланудың жаңа технологиялары

6М070100 «Биотехнология»

  • Биотехнология бойынша ғылыми зерттеулердің методологиясы
  • Салалық биотехнология мен асылдандырудың өзекті мәселелері
  • Биологиялық өсімдіктерді қорғау негіздері
  • Биотехнология, өсімдік және мал шаруашылығы
  • Биотехнологиядағы заманауи әдістер
  • Биологиялық өнімдерді өндірудегі биотехнологиялық процестер
  • Биологиялық шикізатты ұтымды пайдаланудың жаңа технологиялары
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін өндірудің заманауи технологиялары және олардың экологиялық қауіпсіздігі
  • Биотехнологияның молекулалық-генетикалық фоны
  • Биологиялық өнімдерді өндірудегі биологиялық процестер

6М072700 «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы»

  • Азық-түлік өндірісінің ғылыми негіздері
  • Биологиялық шикізатты ұтымды пайдаланудың жаңа технологиялары
  • Биотехнологиялық өндірістің микробиологиялық негіздері
  • Азық-түлік өнімдерін нормативтік-техникалық қамтамасыз ету
  • Азық-түлік өнеркәсібіндегі зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау
  • Ауыл шаруашылық қалдықтарын қайта өңдеу және оны қайта өңдеу
  • Азық-түлік өндірісінде қайталама шикізатты қолдану
  • Азық-түлік өнеркәсібіндегі прогрессивті технология
  • Азық-түлік сапасының қауіпсіздігін қамтамасыз

6D070100 «Биотехнология»

  • Биотехнологиялық өнімдерді әзірлеу және өндіру
  • Биологиялық өнімдерді өндірудегі биотехнологиялық процестер
  • Ақуыз биотехнологиясы және биологиялық белсенді заттар
  • Ферменттер және энзимдер жүйесі
  • Биотехнологиялық процесстердің молекулалық және жасушалық механизмдері

 

Профессорлық-оқытушылық құрам:

  1. Оспанова Айнагуль Кенжешовна, кафедра меңгерушісі, проф., биол.ғыл.кандидаты
  2. Камербаев Аскар Юсупович, профессор, техн. ғыл.докторы
  3. Никитин Евгений Борисович, профессор, вет. ғыл.докторы
  4. Конопьянов Кудайберген Ешимович, профессор, а/ш.ғыл. докторы
  5. Проскурина Людмила Ивановна, профессор, вет. ғыл.докторы
  6. Комардина Любовь Степановна, профессор, биол. Ғыл.кандидаты
  7. Урюмцева Татьяна Игоревна, профессор, вет.ғыл.кандидаты
  8. Красноперова Елена Францевна, профессор, тех.ғыл. кандидаты
  9. Омаров Марат Магзиевич, Ас.профессор, а/ш.ғыл.к.
  10. Назаренко Татьяна Антоновна, Ас.профессор а/ш.ғыл.к.
  11. Касымбекова Лейла Николаевна, Ас.профессор вет.ғыл.кан.
  12. Исаева Жанетта Батырхановна, доцент, PhD докторы
  13. Омарова Ақкенже Бердихановна, аға оқытушы, тех.ғыл.магистрі
  14. Утилова Айгуль Муратовна, аға оқытушы, жаратылыстану магистрі
  15. Поух Мария Михайловна, аға оқытушы, экон.ғыл. магистрі
  16. Дубровина Татьяна Николаевна, аға оқытушы, биотехнология магистрі
  17. Эннс Елена Михайловна, аға оқытушы, станд.метр.магистрі және сертиф.
  18. Абен Серик Қаршыгаевич, аға оқытушы, а/ш ғыл.магистрі
  19. Рафикова Хабиба Хамитовна, аға оқытушы

Оқу-көмекші қызметкерлер:

  1. Алигожина Назгуль Рахметолловна,  кафедра маманы